Cardiologie

Dr. Alireza ABEDINI

medic primar

Consultatii de specialitate, recomandari de tratament, reconsult.

Dr. Maria Magdalena GURZUN

Medic specialist , Spitalul Clinic De Urgenta Militar Central

Cardiologie este specialitatea medicala care se ocupa cu preventia, dignosticarea si tratarea afectiunilor cardiace.
Pentru cresterea acuratetei diagnostice si evaluarea stadiului de boala, consultul cardiologic este completat cu analize de laborator specifice, explorari functionale cardiace - electrocardiograma (ECG), test de efort, monitorizare ambulatorie a tensinii arteriale (TA), oscilometrie, si explorari paraclinice specifice - ecografia cardiaca transtoracica si transesofagiana, ecografia Doppler vasculara.

Inima este motorul organismului. Este un organ cu functie de pompa. Are rolul de a prelua sangele incarcat cu oxigen si substante nutritive venit de la plaman si de a-l pompa spre toate celelalte organe prin aorta si arterele care se desprind din ea. Tot inima este cea care primeste sangele incarcat cu dioxid de carbon de la toate organele, prin sistemul venos, si il pompeaza spre plamani pentru oxigenare. Acest circuit se repeta neintrerupt pe tot parcursul vietii. Peretii inimii sunt formati in principal dintr-un muschi numit miocard, care are rolul de pompa. Alimentarea miocardului cu sange oxigenat, pentru a se putea contracta, este realizata prin 2 artere coronare- artera coronara dreapta si artera coronara stanga. Acestea sunt primele ramuri care se desprind din aorta, dupa ce aceasta porneste de la inima.

Aorta, cu ramurile ei, care leaga inima de celelalte organe, si venele, prin care sangele se intoarce de la organe la inima, alcatuiesc marea circulatie (circulatia sistemica)

De la inima spre plamani sangele circula prin artera pulmonara si ramurile ei.De la plamani sangele se intoarce la inima prin venele pulmonare. Artera pulmonara si venele pulmonare formeaza mica circulatie (circulatia pulmonara).
Cele doua circulatii functioneaza in serie, fiind conectate prin intermediul inimii. Inima este formata din 4 camere: doua atrii si doi ventriculi. Cele 2 atrii sunt etajul superior al inimii, cel care primeste sangele. Cele 2 atrii sunt separate print-un perete- septul interatrial. Atriul stang primeste sangele oxigenat de la plamani prin venele pulmonare. Atriul drept primeste sangele uzat de la celelalte organe prin venele cave. Ventriculii sunt cei care pompeaza sangele venit din atrii. Cei doi ventriculi sunt separati printr-un perete: septul interventricular Atriile comunica cu ventriculii prin doua valve, care au rolul de a permite curgerea sangelui doar intr-un singur sens: dinspre atrii spre ventriculi. Atriul stang este legat de vantriculul stang prin valva mitrala. Atriul drept este legat de ventriculul drept prin valva tricuspida. Ventriculul stang pompeaza sangele in principala artera a organismului- aorta. Aceasta porneste de la inima, strabate toracele si abdomenul si se bifurca in doua ramuri, care merg la membrele inferioare. Pe acest traseu, din aorta pornesc numeroase ramuri: arterele coronare, arterele carotide, etc. Ventriculul drept pompeza sangele in artera pulmonara. Si intre ventriculi si cele doua artere exista doua valve care au rolul sa permita circulatia acestuia doar intr-un singur sens. Ventriculul stang este legat de aorta prin valva aortica. Ventriculul drept este legat de artera pulmonara prin valva pulmonara.